Recunosc din start, înainte de SCI și dieta low FODMAP, abilitățile mele în bucătărie nu treceau de cartofi prăjiți, ouă ochiuri sau un pui la cuptor. Dar nevoia te învață, la fel și pofta de dulce. Iar pe principiul ”câte bordeie, atâtea obiceie”, tot nu știu care-i diferența între chec și pandișpan. Mama zice că la pandișpan bați albușurile separat, la chec nu e cazul. Multe rețete de pe la noi, indiferent că-s de chec sau de pandișpan, merg pe albușuri bătute separat.
Cum lipsa făinii fără gluten oricum influențează major coptul, am preferat să merg pe o rețetă simplă, dar certificată low FODMAP chiar de la Universitatea Monash, și am copt compoziția în forme de chec. Rețeta originală e pentru un fel de blat de tort cu conținut redus de FODMAP, dar eu am modificat-o un pic încât să fie mai ușor de tolerat de noi. De asemenea, cantitățile din rețetă sunt suficiente pentru a umple o singură formă de chec, dar eu de obicei o împart și folosesc topping-uri diferite pentru a obține două checuri diferite, chiar dacă mai mici. În poza de mai jos am împărțit compoziția în două forme, în una am pus stafide și puține nuci, iar în celălaltă am mai amestecat vreo două linguri de cacao și am pus deasupra nuci din belșug.
Câteva sfaturi pentru un chec low FODMAP pe gustul tău

- ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, în special ouăle și uleiul, altfel compoziția nu se va omogeniza cum trebuie; ca să accelerezi procesul, poți pune ouăle în apă călduță înainte să începi pregătirea celorlalte ingrediente, dacă ai uitat să le scoți în prealabil de la frigider.
- cantitatea de ulei folosită poate varia între 1/2 de cană și 1 cană: cu cât are mai mult ulei, cu atât iese mai moale și cremos, însă la 1/3 de cană spre exemplu iese destul de înecăcios și merge mai bine servit cu o cană de lapte sau ceai. Eu îl fac de obicei cu 1/2 de cană pentru că nu tolerăm prea bine grăsimile, dar vrem totuși să mâncăm mai mult de o felie la o gustare.
- făina folosită poate influența destul de mult rezultatul final, așa că dacă nu-ți iese cum ți-ai dori din prima nu te descuraja, ci mai încearcă cu alte amestecuri de făină. Aici găsești un ghid detaliat pentru a-ți pregăti propriul amestec de făină low FODMAP, dacă în comerț n-ai găsit unul cu conținut redus de FODMAP-uri.
- dacă ai timp, cerne făina, mai ales dacă nu folosești mixerul; va ajuta checul să iasă mai aerat și pufos.
- guma guar (sau guma xantan) face diferența: chiar dacă se folosește în cantități mici, guma compensează lipsa glutenului și va ajuta checul să își păstreze forma și textura mai bine pentru mai mult timp; în lipsa lui va fi ceva mai sfărâmicios și se va usca un pic mai repede.
- aroma și gustul final țin de preferințele fiecăruia: spre exemplu eu folosesc zahăr de tip muscovado – un zahăr brun închis, mai puțin dulce dar cu gust de caramel, care aromatizează bine întregul chec, astfel că nu mai e nevoie să folosesc esență de vanilie (care nu conține FODMAP-uri și poate fi folosită cu încredere). Mai adaug cacao și câteva nuci și pentru mine e mai mult decât ok, dar folosește ce arome sau topping-uri îți plac (nu uita să le verifici în aplicația de la Monash).
- pentru că fiecare cuptor este diferit, e posibil ca timpul de coacere să varieze: în rețetă am specificat un timp mediu de coacere, pentru 2 forme de chec umplute aproape pe jumătate, dar dacă torni toată compoziția într-o singură formă de chec timpul de coacere va crește cu cel puțin 15min.
Chec low FODMAP, fără gluten și fără lactoză
Ingrediente
- 130 g făină low FODMAP (aprox. 1 cană)
- 1/2 linguriță gumă guar sau xantan (dacă amestecul de făină nu conține deja) (opțional, dar influențează rezultatul final, vezi sfaturile din articol)
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- câteva picături sau 1/2 linguriță zeamă de lămâie sau oțet (pentru activarea bicarbonatului de sodiu)
- 80 g ulei (aprox. 1/2 cană) (de măsline, de floarea soarelui, sau alt ulei vegetal, după preferințe)
- 4 ouă (de dimensiune medie)
- 150 g zahăr (alb, brun, sau amestec)
- 1-2 linguri cacao pudră (15-30g, după preferințe) (opțional)
- 30 g nuci tăiate grosier (o mână bună) (opțional)
Instrucțiuni
- Preîncălzește cuptorul la aprox. 180°C (treaptă mică spre medie) și pregătește tava de chec cu hârtie de copt unsă cu un pic de ulei.
- Într-un bol amestecă cu mixerul (de preferat, ca să meargă mai repede) zahărul, uleiul și ouăle până se omogenizează bine.
- Adaugă apoi făină, cacao, sare și gumă guar și continuă să le amesteci până se omogenizează; dacă nu folosești mixerul, adaugă treptat ingredientele uscate, ca să nu se formeze prea multe cocoloașe de făină.
- Adaugă câteva picături de zeamă de lămâie sau oțet peste bicarbonatul de sodiu pentru a-l activa (până începe să facă spumă) și amestecă-l cu restul compoziției.
- Toarnă compoziția în tava de chec și presară deasupra nucile și/sau stafidele, dacă vrei și topping.
- Pune tava în cuptorul preîncălzit pentru aprox. 30-45 min, dar verifică-l după primele 30-35min, pentru că fiecare cuptor este diferit și s-ar putea să se facă mai repede (sau mai greu).
- Conform testului cu scobitoarea, checul este gata când îl înțepi cu o scobitoare și iese curată, cel mult cu câteva firimituri uscate; dacă scobitoarea este încă umedă, mai lasă-l 5-10min.
Mențiuni
Dacă aveți curiozități sau nelămuriri vizavi de această rețetă sau dieta low FODMAP, nu ezitați să-mi scrieți în comentarii.