După o zi lungă și friguroasă apelez adeseori la o ceașcă de ceai fierbinte care să mă încălzească și să mă liniștească. Cum sezonul rece a început, m-am gândit să vă ajut cu o listă de tipuri de ceai low FODMAP de care să vă bucurați în dieta low FODMAP. Mai ales dacă sunteți la început de drum cu acest regim alimentar medical, ar putea fi mai greu de înțeles ce tip de ceai și ce metodă de preparare îl face potrivit pentru etapa de eliminare.
Tipuri de ceai low FODMAP
Ceai verde
Există multe opinii diferite cu privire la gustul ceaiului verde, proaspăt sau ierbos fiind descrieri comune. Dar dacă vă place ceaiul verde, atunci aveți noroc, acest ceai are un conținut redus de FODMAP la o porție obișnuită de 250ml, preparată dintr-un plic infuzat bine, timp de 3-5 minute. Atenție însă, ceaiul verde conține și cafeină iar consumat în exces poate declanșa ceva simptome gastrointestinale (mai ales dacă știți că aveți probleme cu cafeina de fel).
Ceai rooibos
Acest sortiment de ceai are un gust delicat dar proaspăt, cu o ușoară aromă de nucă. De asemenea, are mai puțini tanini decât ceaiul verde sau negru, ceea ce înseamnă că nu va deveni amar dacă uitați plicul de ceai în ceașcă. Dacă n-ați mai încercat până acum, vi-l recomand cu drag, nu-mi lipsește din casă și mi se pare că se potrivește bine și în combinație cu un pic de mentă. La fel ca mai sus, și acest tip de ceai este low FODMAP la o porție obișnuită de 250ml.
Ceai honeybush
Este un ceai dulceag, asemănător cu mierea și la miros și la gust, dar și cu un pic de aromă florală; este mai dulce decât ceaiul rooibos, și fac pereche bună împreună. Nu conține cofeină, așa că vă puteți bucura de o ceașcă de 250ml în orice moment al zilei (iar consumatorii obișnuiți spun că este gustos și rece).
Ceai de mentă
Așa cum îi spune și numele, acest ceai are aromă de mentă 🙂 , dată de uleiul de mentol pe care îl conține în mod natural. Este un ceai proaspăt, învigorant (merge dimineața dacă vreți o opțiune fără cofeină), și este un remediu bine cunoscut pentru simptome gastrointestinale precum balonare sau tensiune abdominală. Eu îl consum des seara pentru a calma eventuale borborisme sau senzații de balonare apărute peste zi. Așa cum v-am obișnuit, și acest tip de ceai este low FODMAP la o porție de 250ml obținută dintr-un plic de ceai infuzat bine timp de 3- 5 minute.
Ceai alb
Acest sortiment de ceai are o aromă delicată, ușor dulceagă, care se potrivește bine cu lămâia. Dacă ceaiul verde vi se pare prea puternic sau ”ierbos” atunci ceaiul alb s-ar putea să fie mai pe gustul vostru. Este low FODMAP la o porție de 250ml.
Ceai buchu
Acest ceai din Africa de Sud se presupune că are note de aromă de coacăze negre, dar este de asemenea și puțin picant și ierbos în același timp. Este low FODMAP tot la o porție de 1 cană / 250ml.
Ceai de lemn dulce
Acest sortiment are un gust dulce în mod natural și aduce un pic la aromă cu anasonul. Rămâne low FODMAP până la porții generoase de 500ml.
Ceai negru
Dacă vă place acest tip de ceai, atunci să știți că îl puteți savura în continuare în dieta low FODMAP, dar modul în care îl preparați este important. Ceaiul negru poate conține fructani, așa că în etapa de eliminare a dietei este recomandat să îl preparați mai slab, adică să lăsați un plic la infuzat în 250ml de apă fierbinte doar 1-2 minute. Dacă vă place ceaiul negru mai tare, adică infuzat 3-5 minute, atunci e recomandat să reduceți porția la 180ml, eventual adăugați un strop din laptele low FODMAP preferat după ce scoateți plicul de ceai din ceașcă.
De asemenea, nu uitați să așteptați câteva ore între fiecare cană consumată pentru a nu risca o aglomerare de FODMAP. Țineți cont de asemenea și că ceaiul negru conține cofeină, care poate fi un declanșator de simptome digestive pentru unele persoane.
Ceai Chai slab
Aici se pune accent pe infuzia slabă. Ceaiul Chai este o băutură parfumată deosebită, dar care poate conține o cantitate moderată de FODMAP în funcție de cât timp îl lăsați la infuzat. Asta înseamnă că în prima etapă a dietei e recomandat să nu consumați mai mult de 1 cană de 250ml de ceai chai obținută dintr-un plic infuzat slab, timp de 1-2 minute. Un ceai mai puternic, infuzat timp de 3-5 minute, devine moderat în fructani la o porție de 180ml.
Ceai de păpădie slab
La fel ca mai sus, și aici contează ca ceaiul de păpădie să fie preparat dintr-un plic lăsat la infuzat timp de 1-2 minute în 250ml de apă fierbinte; lăsat la infuzat mai mult timp (3-5min) duce la o creștere în concentrație a FODMAP-urilor prezente în mod natural în păpădie, și anume fructani.
Atenție la aditivi cu conținut ridicat de FODMAP
Uneori, la ceaiurile de mai sus pot fi adăugate ingrediente bogate în FODMAP, așa că aveți grijă la ingrediente precum fructe deshidratate (precum măr sau pere), inulină, rădăcină de cicoare sau miere. Cel mai simplu de evitat astfel de capcane e să cumpărați ceai vrac, sau să citiți ingredientele cu atenție pentru varietățile tip amestec care se găsesc de obicei la plic.
Cât timp ar trebui să așteptați între ceștile de ceai?
Dacă obișnuiți să consumați mai multe căni de ceai pe tot parcursul zilei, atunci ar putea fi necesar să adăugați puțin mai multă varietate la capitolul varietate. Unele dintre ceaiurile enumerate mai sus devin mai concentrate în FODMAP atunci când sunt preparate la diferite concentrații, ceea ce înseamnă că este o idee bună să lăsați câteva ore între fiecare ceașcă de ceai pentru a reduce riscul de acumulare de FODMAP-uri. Ca idee, apa plată simplă sau apa infuzată cu plante sau fructe low FODMAP pot fi o variantă de a alterna ceaiurile.
Ce tip de îndulcitor și/sau lapte puteți adăuga la un ceai low FODMAP?
Dacă preferați un ceai mai dulce (eventual în loc de desert :), aveți câteva opțiuni de îndulcitor low FODMAP: zahărul alb, zahărul brun, siropul de arțar, siropul de orez și stevia sunt low FODMAP la porții normale și puteți adăuga după gust în ceaiul preferat. Mai departe, 1 linguriță de miere (7g), 1 linguriță de sirop de agave (5g), 1 linguriță de zahăr de cocos (4g), sunt low FODMAP, dar atenție la porții pentru că acumulează repede FODMAP-uri.
Pentru cei interesați, puteți adăuga orice lapte cu conținut scăzut de FODMAP la ceașca de ceai. Laptele de vacă fără lactoză este o alegere evidentă, dar puteți folosi și o alternativă pe bază de plante, cum ar fi laptele de migdale, laptele de quinoa, laptele de macadamia, laptele de orez sau laptele de soia făcut din proteine din soia. Chiar dacă nu este foarte comun la noi să adăugăm lapte în ceai, unele tipuri se pretează pentru astfel de combinații, cum e ceaiul alb, ceaiul negru sau ceaiul rooibos.
Ceai cu conținut ridicat de FODMAP de evitat
Ceaiurile de mai jos conțin niveluri mai mari de FODMAP. Pentru a obține cele mai bune rezultate în dieta low FODMAP, este recomandat să evitați aceste ceaiuri pe perioada etapei de eliminare:
- ceai Chai (infuzie puternică)
- ceai de mușețel
- ceai de păpădie (infuzie puternică)
- ceai de fenicul
- ceai Oolong
- Ceai de crizantemă
Consultați aplicația Monash University FODMAP Diet pentru a afla ce tip de FODMAP-uri sunt în aceste ceaiuri; le puteți testa și reintroduce înapoi în dietă în timpul etapei de reintroducere.
Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă doriți să folosiți și alte ingrediente nu uitați să le verificați în aplicația de la Monash pentru a vedea ce cantități low FODMAP puteți folosi.
Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre tipurile de ceai menționate în acest articol sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să întrebați mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.
Imaginile folosite în acest articol sunt imagini de stoc preluate de pe freepik.com