Căutare

Turte fără gluten & low FODMAP cu maia (discard)

Turtele fără gluten sunt perfecte pentru zilele călduroase în care nu vrem să folosim cuptorul sau avem nevoie de pâine rapid pentru niște sandvișuri dar nu avem și timpul necesar pentru a dospi și coace o pâine cu maia fără gluten. Aceste turte fără gluten se fac cu discard de maia (rămas fie din timpul procesului de creștere a maielei – găsiți aici ghidul de maia fără gluten, fie în cazul în care aveți maia nehrănită la frigider rămasă după ce ați făcut pâine fără gluten cu maia).

Ingrediente fără gluten & low FODMAP

Pentru majoritatea pacienților cu sindrom de colon iritabil, este mai probabil ca fructanii (carbohidrații) și nu glutenul (proteina) din grâu, secară și orz să declanșeze simptome gastrointestinale (găsiți mai multe detalii despre gluten și SCI aici). Dieta low FODMAP este una redusă în carbohidrați fermentabili, și este important pentru sănătatea dumneavoastră ca după etapa de eliminare să testați fiecare tip de carbohidrat fermentabil în parte pentru a-i identifica pe aceia pe care îi tolerați mai bine sau mai puțin bine (aici găsiți ghid detaliat de reintroducere FODMAP).

Dacă suferiți și de boală celiacă pe lângă SCI, găsiți mai jos alternative de ingrediente certificate fără gluten.

Pentru aceste turte ingredientele principale sunt maiaua din făină integrală de orez, ouă, un pic de ulei și un mix simplu de făinuri fără gluten: făină albă de orez și amidon de tapioca. Mai adaug un pic de gumă de guar pentru a face turtele cât mai flexibile și un pic de bicarbonat de sodiu pentru a le face mai pufoase și aerate. Turtele ies și fără aceste două ingrediente dar vor fi un pic mai fragile, așa că le recomand pentru rezultate perfecte de fiecare dată.

Turte fără gluten & low FODMAP cu maia (discard)

Aceste turte fără gluten sunt ideale pentru a folosi discardul de maia, nu necesită timp de dospire și se prăjesc în doar câteva minute pe aragaz. Au textura moale dar rezistentă și sunt ideale pentru sandvișuri.
Timp pregătire20 mins
Timp gătire25 mins
Porții: 4 turte

Ingrediente

 • 200 grame discard de maia fără gluten
 • 2 ouă mici sau medii (aprox. 100-110g)
 • 150 grame făină albă de orez
 • 50 grame amidon de tapioca/cassava
 • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu (se poate omite dacă aveți timp să lăsați turtele 30min să crească, dar recomand pentru textură)
 • 1 linguriță gumă de guar (se poate omite sau reduce cantitatea, dar ajută la obținerea unui aluat cu consistență flexibilă și rezistentă)

Instrucțiuni

 • Se omogenizează bine toate ingredientele și se frământă aluatul, cu mâinile unse cu un pic de ulei, până când nu mai este lipicios aproape deloc;
  Observații: dacă ouăle au fost mai mari sau maiaua mai lichidă, mai adăugați 1/2 până la 1 lingură de făină de orez în plus; dacă discardul de maia este relativ proaspăt (nu mai mult de 2 zile în frigider) sau aveți timp să lăsați turtele să se odihnească și să crească minim ½ oră, puteți folosi mai puțin bicarbonat de sodiu (¼ linguriță), în caz contrar recomand o cantitate ceva mai mare pentru textură mai aerată (⅔ - 1 linguriță); dacă aluatul este prea lipicios dar nu vreți să mai adăugați făină, puteți să vă ungeți mâinile cu mai mult ulei ca să modelați mai ușor turtele.
 • Se porționează aluatul în 4 bucăți și se formează niște bile omogene și netede de aluat. Pentru a obține turtele, formați fiecare bucată de aluat pe rând: mai întâi le aplatizați ușor între palme până ajung cât palma de late, apoi le așezați pe o foaie de copt și le întindeți fie cu un sucitor fie tot cu podul palmei, până când fiecare turtă ajunge la o grosime un pic mai subțire decât degetul mic (sau un diametru aproape cât mâna); cu cât vor fi mai groase, cu atât va dura mai mult să se prăjească.
 • Se încinge o tigaie neaderentă și se coace fiecare turtă pe rând, la foc mediu spre mic, aproximativ 3 minute pe fiecare parte sau până când încep să se rumenească iar crusta devine fermă și sună tare când o bateți ușor cu degetul.
 • Când sunt gata lăsați-le să se răcească pe un servețel 5-10 minute înainte să le tăiați.

Mențiuni

Aceste turte se păstrează bine la frigider într-un recipient ermetic sau pungă tip zip-lock pentru cel puțin 2 zile; pe măsură ce trece timpul se vor mai deshidrata un pic iar miezul va deveni mai sfărâmicios, așa că recomand să le reîncălziți înainte de consum pentru a fi din nou pufoase și moi (aprox. 30 secunde la cuptorul cu microunde sau 2-3 minute într-o tigaie sau la cuptor). Se păstrează foarte bine și la congelator, ambalate individual în folie alimentară, și se dezgheață ușor la cuptorul cu microunde în 1-2 minute (sau le lăsați să se dezghețe încet peste noapte în frigider, sau în 2-3 ore la temperatura camerei, iar în cazul acestor metode de dezghețare recomand să le mai rumeniți un pic în tigaie înainte de consum).

GRATUIT carte de rețete low FODMAP

Abonează-te la newsletter pentru a fii la curent cu ultimele noutăți și primești gratuit un e-book cu 15 rețete simple care să te ajute în timpul dietei.

Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre această rețetă de turte fără gluten și low FODMAP cu discard de maia, sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să întrebați mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*