Căutare

Glutenul și Sindromul de Colon Iritabil

faina low fodmap low gluten

Glutenul – proteina care se găsește în cereale precum grâu sau secară, este cunoscut să declanșeze simptome severe la pacienții cu boală celiacă sau alergie la grâu. Pe lângă aceste două afecțiuni pentru care există biomarkeri și metode de diagnosticare precise, mai există și sensibilitatea la gluten non-celiacă. Această sensibilitate este caracterizată prin îmbunătățirea simptomelor după eliminarea glutenului din dietă, în lipsa bolii celiace. Însă mecanismul prin care se manifestă această afecțiune este neclar și nu există biomarkeri pentru diagnosticare precisă.

Adeseori, pacienții cu sindrom de colon iritabil au observat o ameliorare a simptomelor atunci când nu mai consumă alimente cu gluten. În lipsa bolii celiace sau al altor afecțiuni medicale, sensibilitatea la gluten non-celiacă pare a fi singura explicație. Cu toate acestea, grâul sau secara conțin și alte lucruri pe lângă gluten, iar cercetătorii și-au orientat atenția asupra carbohidraților care se găsesc în mod natural în cerealele care au și gluten.

Fructanul, carbohidratul din grâu, secară sau orz, și nu glutenul, este cel mai probabil să cauzeze simptomele de SCI.

Într-un studiu realizat la Spitalul Universitar din Oslo din Norvegia*, 59 de persoane fără boală celiacă sau alergie la grâu, dar care s-au autodiagnosticat ca fiind sensibile la gluten, au fost testate timp de câteva săptămâni. Subiecții au mâncat trei tipuri diferite de batoane cu cereale, în 3 runde. O rundă conținea gluten, a doua fructan, iar a treia era un placebo (nu conținea niciuna). Toate batoanele aveau același gust, așa că subiecții nu știau ce baton mâncau. De asemenea au avut o săptămână de pauză între runde pentru a se asigura că orice simptome cauzate de batonul anterior s-au calmat înainte de a trece la următorul tip de baton.

Cercetătorii au descoperit că subiecții au dezvoltat balonare și alte simptome specifice sindromului de colon iritabil (IBS) după ce au mâncat batoanele care conțin fructan, nu și după batoanele cu gluten.

Rezultatele acestui studiu validează o cercetare similară făcută anterior în cadrul Universității Monash din Australia* și subliniază importanța unei diete corecte în gestionarea simptomelor de SCI.

Adesea, oamenii care observă o ameliorare a simptomelor atunci când elimină glutenul, au în continuare probleme cu alte alimente. În mod clar, eliminarea glutenului este doar o parte din poveste și există și alte ingrediente declanșatoare de simptome în alimentația lor. Dieta low FODMAP (dieta scăzută în carbohidrați fermentabili precum Fructani, Fructoză, Lactoză, Sorbitol, Manitol și GOS) îi poate ajuta pe aceștia mai mult decât o dietă fără gluten pentru că acoperă toate aceste tipuri de alimente cu potențial de a le declanșa simptomele.

Dr. Jane Muir, coordonator studiu

Persoanele care au o problemă cu fructanii își pot ameliora simptomele reducând consumul de produse pe bază de grâu sau secară, și nu sunt nevoiți să le elimine complet precum cei cu boală celiacă.

Conform studiilor efectuate de Universitatea Monash din Australia, o felie de pâine albă din grâu de aprox. 24g are un conținut suficient de scăzut de fructani (FODMAP) astfel încât să poată fi tolerat la o masă de majoritatea pacienților cu SCI, atâta timp cât la aceeași masă nu se consumă și alte alimente cu fructani.*

GRATUIT carte de rețete low FODMAP

Abonează-te la newsletter pentru a fii la curent cu ultimele noutăți și primești gratuit un e-book cu 15 rețete simple care să te ajute în timpul dietei.

Sursa informațiilor:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*