Astăzi vă propun o rețetă de pate low FODMAP de ficat, ușor de pregătit, doar cu ingrediente low FODMAP destul de accesibile și ieftine, iar avantajul major este că putem adăuga exact acele mirodenii care ne plac. Într-o lume plină de aditivi alimentari, este esențial să avem control asupra alimentelor pe care le consumăm zilnic. Plus că, nu știu dacă ați căutat, dar eu chiar credeam că găsesc în comerț un pate fără ceapă sau usturoi pe care să-l pot consuma liniștită în etapa de eliminare a dietei low FODMAP și am fost puternic dezamăgită. Așa că am învățat să mi-l prepar singură în casă, ca să mă pot bucura de un pate gustos pe-o felie de pâine prăjită la micul dejun fără să îmi fac griji că m-ar putea lua durerile de colon după.
Pate low FODMAP
Equipment
- Blender
Ingrediente
- 300 grame ficat de pui / curcan gătit la grătar sau la tigaie, după preferințe
- 2 ouă fierte de la care folosim doar gălbenușurile
- 30 grame unt la temperatura camerei
- 3 lingurițe muștar simplu*
- 3 linguri ulei (de măsline, de floarea soarelui)
- 6-8 linguri lapte fără lactoză (se poate înlocui parțial cu apă sau lapte vegetal low FODMAP precum cel de migdale)
- 1/2 lingură suc de lămâie proaspăt stors
- 1/2 linguriță cimbru uscat
- 1/2 linguriță boia dulce afumată
- 1/4 linguriță sare fină (sau după gust)
- piper proaspăt măcinat după gust
- 1-2 frunze ceapă verde tocate mărunt (opțional)
Instrucțiuni
Gătire ficat de pasăre
- Pentru această rețetă eu folosesc ficat de pui sau ficat de curcan pe care îl ung cu puțin ulei, îl asezonez cu puțină sare și piper negru și apoi îl gătesc la grătar (fie tigaie tip grătar pe aragaz fie la grătarul electric). De obicei gătesc o cantitate mai mare de ficat (5-700g în crud), o parte îl mănânc proaspăt alături de piure de cartofi iar restul îl folosesc pentru pate. Timpul de gătire la grătar va varia în funcție de cantitatea totală de ficat, dar de obicei nu mai mult de 8-10 minute pe ambele părți (altfel există riscul să iasă tare și uscat, și să fie nevoie să adăugați mult lichid în pate ca să se omogenizeze și să devină cremos).Însă am făcut pate și din ficat tras la tigaie în puțin ulei cu unt, aromatizat cu o crenguță de cimbru, plus 100ml apă și un strop de vin (alb sau roșu), astfel obțineți un ficat mai suculent și mai cremos. Puteți folosi în pate inclusiv lichidul care vă rămâne în tigaie după gătire, dar în acest caz recomand să mai reduceți din cantitatea de unt și ulei, ca să nu iasă pateul prea gras. La tigaie timpul de gătire la varia iarăși în funcție de cantitatea totală de ficat în crud, însă cel mai probabil nu va dura mai mult de 15 minute la foc mediu spre mic. Cea mai simplă metodă de a verifica dacă ficatul este gătit este să băgați o furculiță în el, dacă se desface/destramă ușor e făcut.
Pregătire pate
- Cât timp se gătesc ficățeii puteți pregăti și gălbenușurile: fierbeți două ouă tari (cam 5 minute de când dă apa în clocot), opriți focul și mai lăsați-le 2-3 minute în apa fierbinte, apoi le ”răciți” sub jet de apă rece ca să le puteți decoji.
- Când ficățeii și gălbenușurile sunt gata, adăugați toate ingredientele într-un bol înalt sau pahar încăpător de mixer. Eu folosesc de obicei un mixer de mână de mare putere de la Tefal pentru că pot omogeniza mai bine ingredientele. Am mai încercat și într-un blender de capacitate mare și de mare putere (din acela care zdrobește și gheață), dar n-am produs niciodată cantitate așa mare de pate și nu prea am avut rezultate bune cu el din cauza asta.
- Mixați până se omogenizează toate ingredientele, dacă este nevoie mai asezonați după gust cu sare și/sau piper, mai adăugați lichid (lapte/apă/ulei) și mixați până obțineți consistența dorită pentru pate.
Păstrare pate
- Din cantitățile menționate mai sus rezultă cam 500g pate. Îl puteți păstra la frigider într-un recipient închis ermetic (caserolă / borcan), rezistă mai mult timp dacă turnați și un pic de unt topit pe suprafață (funcționează ca o peliculă de protecție).Însă pentru că suntem doar doi eu prefer să îl împart în caserole mai mici de maxim 200grame și să îl păstrez la congelator pe termen mai lung, astfel încât când ne e poftă de pate doar scot o caserolă de la congelator și o las să se dezghețe încet la frigider până a doua zi.
Mențiuni FODMAP
- Ficatul, ouăle, uleiul nu conțin FODMAP-uri și pot fi consumate fără probleme (depinde doar de toleranța fiecăruia la grăsimi, plus că pateul este un aliment destul de caloric și sățios și e recomandat să fie consumat cu moderație și în combinație cu legume).
- Laptele fără lactoză este low FODMAP deoarece conține acea enzimă de lactază care desface lactoza prezentă în mod natural în lapte și astfel devine ușor de digerat; este un aliment low FODMAP din care puteți consuma fără probleme. Teoretic în rețetă puteți folosi și băuturi vegetale low FODMAP precum lapte de migdale sau de orez, dar recomand să adăugați puțin câte puțin, ca să vedeți dacă / cum se schimbă gustul pateului. Eu am mai adăugat și apă în trecut în loc de lapte, când mi-au ieșit ficățeii prea uscați la grătar, și a fost ok.
- Eu folosesc de obicei muștar Dijon simplu de la Maille, este low FODMAP din punct de vedere al ingredientelor; întotdeauna verificați eticheta cu ingrediente când cumpărați muștar ca să fiți siguri că nu conține ingrediente bogate în FODMAP. Găsiți aici ghid low FODMAP pentru citit eticheta cu ingrediente.
- Condimentele folosite (sare, piper, boia, cimbru, frunze de ceapă verde) sunt low FODMAP și pot fi folosite cu încredere.
Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă doriți să folosiți și alte ingrediente nu uitați să le verificați în aplicația de la Monash pentru a vedea ce cantități low FODMAP puteți folosi.
Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre această rețetă de pate low FODMAP cu ficat de pasăre sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să întrebați mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.