Dacă știi ceva despre dieta Low FODMAP pentru sindromul de colon iritabil (SCI), probabil știi și că poate fi dificil de înțeles și de aplicat în viața de zi cu zi. Și cu siguranță mersul în concediu în timp ce urmezi dieta Low FODMAP complică lucrurile.
Așadar devine important să înțelegi propria sensibilitate la diferite alimente bogate în FODMAP, astfel încât să fie mai ușor să călătorești după ce ai urmat dieta low FODMAP o perioadă de timp, trecând prin diverse provocări și teste de reintroducere pentru a-ți determina nivelul individual de toleranță. Ideal ar fi să știi care sunt principalii tăi declanșatori dar și ce alimente bogate în FODMAP poți consuma ocazional.
Dacă dieta abia ți-a fost recomandată de către medicul gastroenterolog și încă nu ai început etapa de eliminare, poate fi o idee bună să o începi după concediu. Combinația de factori precum stresul călătoriei și schimbările în rutina meselor nu îți vor oferi cele mai bune rezultate. De asemenea, vrei să te bucuri cât mai mult de vacanța ta, așa că începerea unui plan alimentar nou și complicat poate că nu e cea mai inspirată idee.
Contactează din timp companiile aeriene pentru meniuri
Dacă urmează să ai un zbor mai lung care include și mese, poți solicita acces anticipat la meniuri. Cel mai probabil nu vor fi preparate special concepute pentru dieta low FODMAP, dar s-ar putea să găsești câteva produse pe care le poți consuma. !Atenție: O masă fără gluten pe avion nu înseamnă întotdeauna că e potrivită și pentru această dietă, mai ales când ți se poate servi o omletă cu ceapă, un măr și un pahar de suc, de exemplu. Uneori este mai bine să optezi pentru grâu decât pentru ceea ce este servit ca ‘fără gluten’. Asigură-te că verifici de două ori după posibile ingrediente cu conținut ridicat de FODMAP, precum ceapă sau usturoi. De asemenea poți solicita companiei aeriene să țină cont de alimentele care îți provoacă cele mai mari probleme, de exemplu mere, usturoi și ceapă, și cere să fie excluse din mâncare.
În timpul unui zbor sau drum cu trenul/mașina relativ scurt, indicat ar fi să mănânci bine înainte de călătorie. Dar dacă asta nu este posibil poți lua cu tine niște gustări mai sățioase precum nuci, arahide sau rondele de orez.
Nu e nevoie de un rucsac întreg, dar asigură-te că ai câteva gustări pe care știi că le tolerezi bine pentru călătoriile între orașe, pe zboruri lungi și/sau în acele momente când știi că vei fi departe de un magazin alimentar sau de o piață adecvată. Niște covrigei fără gluten de la Schar, o folie de brânză tare gen cheddar, un mix low FODMAP de fructe uscate și nuci pot constitui o masă satisfăcătoare în caz de nevoie. Vezi aici și alte idei de gustări low FODMAP din comerț.
Include în bagajul de mână un “kit de urgență”
Dacă folosești strategii terapeutice suplimentare, fie că sunt remedii pe bază de plante sau medicamente* pentru a-ți gestiona simptomele, asigură-te că ai o rezervă suficientă cu tine. Poate că nu vei avea nevoie niciodată de ele, dar siguranța că ai la îndemână lucrurile care te ajută de obicei să faci față unei crize de SCI îți va oferi o mai mare liniște în privința încercării de noi alimente.
Indiferent unde călătorești și ce mijloc de transport folosești, aplicația Monash University FODMAP Diet va fi cea mai bună prietenă a ta. Acest lucru este valabil în special când călătorești într-o țară cu o bucătărie tradițională diferită de cea de acasă. Și amintește-ți, aplicația este în continuă expansiune și sunt adăugate constant noi alimente internaționale.
Caută restaurante locale și piețe alimentare
Odată ce ai stabilit unde vei sta* fă o mică cercetare online pentru a identifica opțiuni low FODMAP în zonă. Adesea, poți găsi site-uri web în anumite țări care promovează restaurante low FODMAP, fără gluten sau alte restaurante specializate. Poți căuta și grupuri locale de pe Facebook care oferă recomandări de produse low FODMAP și restaurante din regiune și poți primi sfaturi de la localnici bine informați. Contactează dieteticieni locali certificați pe dieta low FODMAP și vezi dacă îți pot oferi o listă rapidă de alimente potrivite disponibile de obicei în țara/regiunea în care vei merge. Centralizatorul de dieteticieni de la Monash poate fi o resursă utilă.
Când mănânci în oraș, iată câteva sfaturi:
- Învață să spui “fără ceapă” sau expresii similare în limba locală, în funcție de alimentele care îți provoacă cele mai mari probleme.
- Fii atent la preparatele din meniu care conțin sosuri sau dressinguri, deoarece aici este adesea locul în care se ascund usturoiul și ceapa, și cere să fie servite separat.
- Alege mese bazate pe proteine (pește, carne roșie sau pui) gătite la grătar, cu legume sau salată alături.
- Cere ca masa ta să fie servită cu cartofi sau orez în loc de pâine sau paste.
- Evită curry-urile și preparatele mixte care de obicei nu prea pot fi modificate sau, în funcție de sensibilitatea ta, poți opta să consumi o cantitate mică, iar restul împarți cu celelalte persoane cu care călătorești.

Tipărește bilețele low FODMAP în limba locală
Dieta low FODMAP s-ar putea să nu fie bine înțeleasă în țara sau regiunea în care călătorești, iar așa cum am menționat mai sus, s-ar putea să nu vorbești limba locală și să fie greu de înțeles ofertele restaurantelor. Ca să-ți fie mai ușor, poți folosi aplicația Google Translate, care are o funcție excelentă ce îți permite să traduci meniuri dintr-o limbă în alta “pe loc”, ținând telefonul deasupra meniului. Iar ca să nu te chinui să explici prin gesturi chelnerilor că nu vrei un anumit aliment în farfurie, o idee bună ar fi să iei cu tine la restaurant niște mici bilețele sau carduri cu traduceri în limba locală, astfel încât să îi comunici mai ușor chelnerului ce alimente eviți.
Eu am folosit cu succes un astfel de bilețel într-un concediu în Barcelona: am tipărit mai multe exemplare și la fiecare restaurant, după ce studiam meniul și îmi alegeam 2-3 opțiuni care mi se păreau apropiate de nevoile mele, îi arătam chelnerului bilețelul și îl rugam să îmi confirme / să îmi modifice comanda astfel încât să nu includă principalele alimente de care mă feream. Găsiți mai jos textul de pe bilețel, îl puteți folosi cu încredere.
TEXT ÎN ROMÂNĂ*
Bună ziua! Îmi cer scuze pentru inconvenient, dar am mai multe intoleranțe alimentare și sunt foarte bolnav când consum: usturoi, ceapă, condimente, gluten, lactoză și miere. Sufăr de sindrom de intestin iritabil, iar dacă mănânc aceste alimente îmi este foarte rău la stomac. Puteți pregăti un fel de mâncare fără aceste alimente, vă rog? Mulțumesc pentru ajutor!
*îl modificați în funcție de nevoile / toleranțele proprii și apoi folosiți Google Translate pentru traducere/ adaptare în limba dorită.
TEXT ÎN SPANIOLĂ
Hola, me disculpo por las molestias, pero tengo varias intolerancias alimentarias y estoy muy enfermo cuando consumo los siguientes alimentos: ajo, cebolla, gluten, lactosa y miel. Sufro del síndrome del intestino irritable. Mi estómago se convierte en el diablo si como estos alimentos. ¿Podrías preparar un plato sin estos alimentos, por favor? Muchas gracias.
Sfaturi low FODMAP pentru când vizitezi prieteni și familie
Dacă urmează să mergi în vizită la prieteni și familie pentru o masă împreună, ideal ar fi să discuți cu gazdele din timp despre ce poți mânca. Nu prea e ok să ajungi și să le spui fix când pregătesc masa că nu poți mânca anumite alimente – acest lucru este stresant și pentru tine și pentru ei, și nu le oferă timp să înțeleagă de ce trebuie să eviți anumite alimente.
Dar dacă vorbești cu gazdele din timp, le poți da o listă scurtă cu alimentele pe care trebuie să le eviți (gândește-te la primele 5 – 10 alimente care îți declanșează simptome). Poți discuta cu ei și despre ce intenționează să pregătească și îi poți ajuta cu idei de adaptare a meselor fie din timp, fie chiar în timpul preparării (dacă sunt genul cărora le place să gătească împreună cu musafirii).
Spre exemplu, anul trecut am mers la o nuntă. Am discutat cu mirii din timp despre meniul pe care-l vor avea și ce poate fi adaptat pe nevoile mele (cel mai simplu de adaptat a fost antreul). Cum unele preparate erau destul de complicate și mirii nu îmi puteau garanta că cei care se ocupă de mâncare vor reuși să facă modificările respective, am optat pentru un ”meniu de rezervă”, cu carne la grătar și cartofi natur, și astfel m-am putut bucura de petrecere și de compania celorlalți la masă.
Nu uita să gestionezi stresul
Stresul poate fi un factor declanșator de simptome de SCI pentru unele persoane. Călătoriile în locuri noi pot fi incitante, dar și copleșitoare: zborurile lungi, decalajul de fus orar, întârzierile în transport, bagajele pierdute sau barierele lingvistice pot crește considerabil nivelul de stres. Așadar în concediu nu uita să îți faci timp în fiecare zi pentru să te relaxezi și să te liniștești / recuperezi după oboseala călătoriilor, dar și să faci un pic de activitate fizică ușoară, cum ar fi o plimbare, care să te ajute să te relaxezi psihic.

De asemenea, nu uita că adesea oamenii se simt mult mai relaxați în vacanțe. Astfel că unele persoane pot tolera mai ușor alimente de obicei problematice atunci când sunt în vacanță. Astfel că în următorul concediu poți încerca un preparat local poate un pic mai exotic și cu ceva FODMAP-uri pe alocuri, pe care în mod normal acasă l-ai fi evitat, dar care s-ar putea să nu îți facă probleme tocmai pentru că ești în vacanță, relaxat și fără griji 🙂
Bibliografie
- Articol blog Monash cu sfaturi low FODMAP pentru călătorii
- Articol FODMAP Everyday revizuit de dietetician certificat Monash cu sfaturi pentru călătorii low FODMAP
- Articol A Little Bit Yummy revizuit de dietetician certificat Monash cu sfaturi pentru concedii Low FODMAP
Poze preluate de pe freepik.com