O budincă low FODMAP de griș cu lapte poate că sună banal și copilăresc, dar cine-a spus că nu ne putem bucura de gusturile copilăriei și când suntem mari și avem SCI? Dacă atunci când eram mici apărea ca prin magie în farfurie (țin minte că mâncam grișul direct cu lingura din oala de pe aragaz), acum ne putem pregăti o budincă low FODMAP de griș cu lapte destul de repede, ușor și cu puține ingrediente .
Unde mai pui că dacă mai și aromatizăm grișul cu ce ne place nouă, îl turnăm în forme de desert și îl ornăm cu fructe, nuci sau dulcețuri preferate, îl putem servi și musafirilor, chiar dacă este doar un desert low FODMAP (asta aviz celor care spun că dieta low FODMAP este fadă 🙂 ).
Aveți rețeta mai jos, se prepară rapid, la fel ca mămăliga, doar un pic de răbdare să aveți să se răcească și să capete acea consistență magică de budincă, de poți s-o tai cu lingurița. Va fi desertul low FODMAP perfect pentru zilele călduroase ce urmează, proaspăt scos de la frigider și ”stropit” cu o linguriță de dulceață acrișoară de zmeură (sau de rubarbă, dacă găsiți!)
Griș cu lapte low FODMAP
Ingrediente
- 1/3 cană griș de orez (aprox. 60g)
- 2 1/2 căni lapte fără lactoză (aprox. 520ml)
- 1-2 linguri zahăr (12-24g, recomand mai puțin dacă veți folosi toppping-uri dulci precum dulceață)
- 1/2 linguriță extract de vanilie (sau câteva picături esență vanilie sau 1/2 păstaie vanilie)
- puțină coajă rasă de lămâie / portocală, un praf de scorțișoară etc., sau alte arome preferate
Instrucțiuni
- Într-o cratiță medie sau ibric încăpător dar neapărat antiaderent puneți laptele la încălzit la foc mic spre mediu.
- Adăugați zahărul și amestecați până se dizolvă.
- Cât timp se încălzește laptele ungeți cu puțin unt sau ulei pereții unui vas sau formele în care doriți să turnați grișul. Puteți folosi un bol de supă pentru toată cantitatea sau 2 boluri mici de desert pentru a le porționa imediat după ce e gata.
- Când laptele începe să clocotească turnați în ploaie grișul de orez (asemănător cu mălaiul când faceți mămăligă). Amestecați constant ca să nu se formeze cocoloașe de griș.
- După ce ați turnat tot grișul amestecați la foc mic aproximativ 3-4 minute, până când se încheagă bine grișul și începe să capete consistență moale, ca de mămăligă.
- Stingeți focul și turnați repede grișul în vasul / formele pregătite.
- Acoperiți vasul și lăsați la frigider minim 1 oră până se întărește și capătă consistență de budincă. Se poate servi și imediat, dar va avea consistență de terci / piure.
Mențiuni
- din cantitățile specificate mai sus rezultă 2 porții generoase de aproximativ 200g fiecare (1 porție de 200g încape într-un vas ramekin din porțelan cu diametru de 9cm și înălțime de 5cm), sau poate fi împărțit în 4 porții de aprox. 100g fiecare.
- dacă vreți să turnați toată cantitatea de griș cu lapte într-un singur bol iar mai apoi să îl porționați înainte de consum, recomand să ungeți pereții bolului cu puțin ulei sau unt, astfel încât pentru servire să îl puteți răsturna ușor pe o farfurie mai întinsă și să îl tăiați felii.
- dacă vreți să adăugați fructe uscate sau nuci, puteți fie să le încorporați în ultimul minut de amestecare al grișului pe foc, fie să le presărați deasupra înainte de servire; dacă vreți să adăugați fructe proaspete, recomand să le puneți la baza vasului în care veți turna grișul, altfel există riscul ca lichidul / surplusul de umezeală din fructele proaspete să ”afecteze” consistența ca de budincă și aspectul produsului finit.
- puteți folosi ca topping și dulceață de căpșuni, de zmeură, sau sirop de arțar.
Mențiuni FODMAP
- Grișul din orez se obține din boabe de orez alb măcinate, iar cum orezul alb este low FODMAP la porții generoase, și grișul este tot low FODMAP.
- Laptele fără lactoză este low FODMAP deoarece conține acea enzimă de lactază care desface lactoza prezentă în mod natural în lapte și astfel devine ușor de digerat. Teoretic puteți folosi și băuturi vegetale low FODMAP precum lapte de migdale sau de orez, dar cred că va trebui să ajustați un pic raportul de lapte la griș pentru a obține consistența potrivită.
- Ca îndulcitori sau arome, puteți folosi cu încredere zahăr alb sau brun, sirop de arțar, stevia, sau vanilie, scorțișoară, apă de trandafiri, coajă de lămâie sau de portocală, cuișoare sau nucșoară.
- Ca topping-uri puteți folosi nuci, alune de pădure, migdale, gem de căpșuni sau de zmeură, stafide sau curmale.
Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă doriți să folosiți și alte ingrediente nu uitați să le verificați în aplicația de la Monash pentru a vedea ce cantități low FODMAP puteți folosi.
Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre această rețetă de budincă low FODMAP de griș cu lapte sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să întrebați mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.