Căutare

Salată low FODMAP în stil grecesc

salata low FODMAP in stil grecesc

Dacă acum câțiva ani eram ”blocată” doar pe tradiționala salată low FODMAP orientală, între timp am descoperit și ”verișoara” ei de la Mediterană, salata low FODMAP de cartofi în stil grecesc cu măsline kalamata și capere. Astfel, schimbând doar un pic câteva ingrediente evităm să picăm în una din cele mai comune capcane întâlnite în orice regim alimentar, și anume când simți că parcă mănânci același lucru zi de zi.

Și această salată low FODMAP se pregătește rapid, e destul de versatilă și se potrivește tare bine ca garnitură lângă un pește la grătar sau o altă carne mai slabă. Mai mult, rezistă bine la frigider pentru câteva ore deci poate fi pregătită în avans pentru o masă cu prietenii sau de luat într-o caserolă la pachet.

Salată low FODMAP în stil grecesc

Salată low FODMAP în stil grecesc cu cartofi, măsline și capere
Timp pregătire30 mins
Timp gătire15 mins
Fel mâncare: Salad, Side Dish
Cuisine: Mediterranean
Porții: 2

Ingrediente

 • 300 grame cartofi roșii / pentru salată (aprox. 2 cartofi medii)
 • 50 grame măsline kalamata cu sâmburi (aprox. 13-15 măsline)
 • 20 grame capere în oțet / castraveciori murați în oțet (aprox. 2 linguri, fără zeamă)
 • 1/2 lingură muștar low FODMAP
 • 1 lingură ulei de măsline, sau după gust
 • 1-2 linguri de apă sau din ”saramura” de la capere
 • 1 mână bună de mărar și frunze ceapă verde tocate mărunt pentru compoziție
 • 2-3 frunze de ceapă verde și 2 fire de pătrunjel pentru ornat
 • piper proaspăt măcinat după gust

Instrucțiuni

 • Curățați cartofii de coajă (opțional), tăiați cuburi mari și puneți-i la fiert în apă clocotită pentru minim 5 minute (sau până se pătrund). Se pot găti și la aburi dacă aveți aparat de gătit multifuncțional cu această funcție.
 • Între timp tăiați măslinele felii, caperele în jumătăți (sau castraveciorii în cubulețe mici, ca pentru salata de boeuf), și verdeața mărunt (separat mărar, frunze de ceapă verde, pătrunjel, ca să vă rămână și pentru ornat). Apoi amestecați bine aceste ingrediente într-un bol mic împreună cu muștarul, uleiul, ”saramura” și piperul.
 • Cum s-au gătit cartofii îi scurgeți bine de apă și puteți monta salata:
 • Dacă aveți, recomand să folosiți un inel reglabil pentru tort. În lipsa acestuia puteți opta pentru un vas mai înalt ai cărui pereți îi ungeți cu puțin ulei sau unt.
 • Întindeți o lingură din amestecul de măsline și capere într-un strat subțire la fundul vasului, apoi un strat de cartofi pe care îi ”nivelați” cu lingura, apoi încă un strat subțire din amestecul de măsline, un strat de cartofi și tot așa până le terminați.
 • Lăsați salata să se răcească minim 15 minute, timp în care cartofii vor absorbi din arome și lichid, iar apoi puneți o farfurie sau un vas de salată mai lat și cu fundul drept deasupra și răsturnați cu grijă salata (omiteți acest pas dacă ați folosit inelul reglabil pentru tort pe care doar îl îndepărtați).
 • Ornați cu restul de frunze de ceapă verde și pătrunjel tăiate mărunt.

Mențiuni

Această salată poate fi servită ca garnitură lângă pește la grătar (merge excelent cu un steak de ton).
De asemenea în compoziție se poate adăuga și ton la conservă mărunțit și poate fi consumată ca antreu în porții mai mici sau ca fel de mâncare principal. Se păstrează bine la frigider astfel că poate fi pregătită cu câteva ore înainte sau cu o seară înainte și luată la pachet la job.

Mențiuni FODMAP

Aveți grijă la ingrediente precum muștar, măsline sau capere în oțet și asigurați-vă că acestea nu conțin sau mai bine zis nu sunt conservate în saramură/lichid cu alte ingrediente bogate în FODMAP. Ca idee, majoritatea caperelor pe care le-am văzut în comerț sunt conservate în apă cu oțet și sare, și la fel găsiți și măsline kalamata conservate în același tip de saramură.

Pentru detalii despre cum să observați mai ușor un ingredient bogat în FODMAP pe eticheta produselor alimentare citiți și acest ghid pentru cumpărături.

Celelalte ingrediente menționate nu conțin FODMAP-uri și le puteți consuma și în cantități mai mari.

Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă doriți să folosiți și alte ingrediente nu uitați să le verificați în aplicația de la Monash pentru a vedea ce cantități low FODMAP puteți folosi.

Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre această rețetă de salată low FODMAP în stil grecesc sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să întrebați mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.

GRATUIT carte de rețete low FODMAP

Abonează-te la newsletter pentru a fii la curent cu ultimele noutăți și primești gratuit un e-book cu 15 rețete simple care să te ajute în timpul dietei.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*