Căutare

Pui low FODMAP în stil shaorma (cu condimente arăbești)

La prima vedere dieta low FODMAP pare destul de restrictivă și lipsită de gust, însă multe rețete și feluri de mâncare pot fi recreate și în casă. Dacă e ceva ce mi-a lipsit o perioadă era puiul de shaorma… știu, mâncarea din comerț nu e neapărat sănătoasă, dar acea combinație de mirodenii arăbești chiar e gustoasă. Și cum nu am găsit în comerț un amestec de condimente pentru shaorma care să fie low FODMAP, am încercat să-l recreez în casă și sunt chiar mulțumită de rezultat, sper să vă placă și vouă 🙂

În poza de mai sus eu am gătit fâșiile de pui marinat separat și le-am servit cu o salată verde de primăvară și un pic de orez cu mazăre (la conservă), însă la finalul rețetei veți găsi și alte variante în care puteți folosi aceste amestec de condimente arăbești low FODMAP.

Pui low FODMAP în stil shaorma (arăbesc)

Pentru când vreți să vă bucurați de o masă cu gusturi mai orientale, vă recomand această rețetă rapidă de pui low FODMAP marinat în condimente arăbești: este perfectă pentru pui la cuptor sau frigărui.
Timp pregătire15 mins
Timp gătire20 mins
Porții: 2 porții

Ingrediente

  • 250 grame piept pui

Marinadă condimente arăbești

  • 1 linguriță ienibahar, boabe sau măcinat
  • 1 linguriță coriandru, boabe sau măcinat (opțional, dacă vă place gustul)
  • 1 linguriță cumin (chimion) măcinat
  • 1/2 linguriță boia dulce afumată (se poate înlocui cu boia dulce simplă)
  • 1/2 linguriță amidon de cartofi sau porumb (opțional, dar ajută marinada să se lipească mai bine de carne)
  • 1/2 lingură zahăr (de preferat brun, ajută la caramelizare și culoare)
  • 1/2 lingură sirop de arțar (se poate înlocui cu zahăr dar va fi nevoie să adăugați un pic mai mult ulei sau apă pentru a omogeniza marinada)
  • 1/2 lingură ulei
  • 1/2 lingură zeamă de lămâie sau lime
  • 1/4 linguriță sare fină (sau aprox. 3 prafuri bune de sare)
  • 1 vârf linguriță de piper negru măcinat (sau după gust)
  • 1 vârf linguriță scorțișoară măcinată (opțional, dacă vă place gustul, este des întâlnit în mixurile de condimente arăbești pentru shaorma)

Instrucțiuni

  • Tăiați pieptul de pui în dimensiunile dorite: fâșii de 1-2 cm sau cuburi ca pentru frigărui.
  • Dacă folosiți ienibahar și coriandru boabe, zdrobiți-le bine într-un mojar.
  • Amestecați toate condimentele și ingredientele pentru marinadă într-un bol până se omogenizează bine.
  • Adăugați bucățile de piept de pui în bol și amestecați bine până când toată carnea este acoperită de marinadă.
  • Acoperiți bolul cu o farfurie sau folie de plastic și lăsați carnea să se marineze la frigider 15-30 min.
  • Între timp preîncălziți cuptorul la 180°C (treaptă medie spre mică la cuptorul pe gaz).
  • Puneți bucățile de pui într-o tavă pe o foaie de copt și băgați-le la cuptor pentru 20 de minute, dar nu uitați să le întoarceți la jumătatea timpului pentru a se rumeni uniform pe toate părțile.
  • Eu le-am gătit la air fryer la 180°C pentru 20 minute (cu o întoarcere după primele 10 minute), dar e posibil la cuptorul pe gaz fără ventilație să fie nevoie de un timp mai lung de coacere la o temperatură ceva mai mică astfel încât să se gătească uniform.

Puteți folosi această marinadă și în cazul în care vreți să faceți altfel de preparate, spre exemplu frigărui cu piept de pui sau pui cu legume la cuptor (recomand un amestec de cartofi, morcov, păstârnac, ardei gras și ciuperci asezonate cu sare, piper, ulei, cimbru uscat și boia dulce afumată, amestecate cu puiul marinat și acoperite cu câteva felii de roșie bine asezonate cu sare grunjoasă și busuioc sau oregano uscat; nu uitați să verificați aplicația Monash University FODMAP Diet pentru a vă asigura că folosiți cantități low FODMAP de ardei, ciuperci și roșii).

Dacă doriți să faceți o shaorma în casă, la Mega Image am găsit aceste lipii fără gluten tip tortilla, marca Old El Paso, care ar putea fi potrivite; singurul ingredient mai problematic este făina de amarant, care la o porție de 100g nu este low FODMAP, dar cerealele de amarant expandat sunt low FODMAP la o porție de 10g, iar aceste lipii conțin sub 4% făină de amarant, adică foarte puțină, prin urmare nu ar trebui să creeze disconfort atâta timp cât sunt consumate cu moderație. Eu am consumat o lipie la o masă și nu am sesizat simptome deosebite, însă fiecare reacționează diferit.

Nu în ultimul rând, avantajul acestui pui low FODMAP în stil shaorma este că se gătește rapid și se păstrează bine la frigider pentru 24-48 ore. Astfel puteți pregăti o cantitate mai mare iar ce rămâne pe-a doua zi poate fi folosit într-un sandviș, eventual cu hummus low FODMAP în loc de maioneză 🙂

Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre această rețetă de pui low FODMAP în stil shaorma sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să-mi scrieți mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*