Căutare

Chifteluțe low FODMAP cu ton

Dacă ați aruncat o privire prin celelalte rețete low FODMAP de pe site, probabil ați observat că am o preferință pentru “semipreparate” precum pleurotus pane, humus sau tofu marinat. Având tendința să mănânc mai puțin dar des, astfel de preparate îmi lasă loc să jonglez cu garniturile astfel încât să îmi pregătesc o masă în funcție de necesități: mai multe legume sau frunze verzi pentru fibre, mai mulți carbohidrați pentru sațietate, mai puține grăsimi dacă am exagerat la vreo masă anterioară etc.

Așa că astăzi vă propun o rețetă rapidă de chifteluțe low FODMAP cu ton, preparate la cuptor ca să fie cât mai sărace în grăsimi (probabil ca mulți dintre voi, nici eu nu prea tolerez alimentele prăjite). De asemenea, rețeta nu este una strictă, mai variez câteodată ingredientele pentru a le face mai uscate sau mai moi, mai crocante sau mai pufoase. Așa că vă încurajez să vă jucați cu ingredientele până ajungeți la o variantă pe gustul vostru. Iar la capitolul garnituri, eu le-am combinat cu salată verde cu brânză feta și măsline, cu orez sau pilaf cu legume, cu piure, tăiate pe jumătate și puse în sandvișuri, sau pur și simplu ca atare, când simțeam nevoia de o gustare consistentă.

Chifteluțe cu ton la cuptor

Se pregătesc rapid, se coc la cuptor pentru a nu fi grase, și au un conținut extrem de scăzut de FODMAP.
Timp gătire20 mins

Ingrediente

  • 1 conservă ton în ulei sau saramură low FODMAP, scurs bine (aprox. 100-120g)
  • 1 cană pesmet low FODMAP* (aprox. 75-85g, depinde de granulație)
  • 1 ou
  • 1 legătură verdeață (jumătate pătrunjel, jumătate mărar) (aprox. 15-20g)
  • 8-10 frunze de ceapă verde
  • 2-3 linguri morcov ras, pentru dulceață (aprox. 20-25g)
  • 1 linguriță muștar
  • 1-2 lingurițe suc lămâie
  • piper negru proaspăt măcinat (aprox. 1/4 linguriță sau după gust)
  • 150-200 grame cartof fiert dat de răzătoare (opțional, pentru textură mai pufoasă la interior)
  • mălai sau pesmet low FODMAP (opțional, pentru crustă mai crocantă)

Instrucțiuni

  • Pregătiți ingredientele: stoarceți și mărunțiți bine tonul, dați pe răzătoare morcovul și cartoful fiert (dacă folosiți), tocați mărunt verdeața și frunzele de ceapă verde, iar dacă nu ați găsit pesmet ok în comerț, dați prin blender pâine low FODMAP / fără gluten până ajungeți la granulația dorită.
  • Amestecați bine toate ingredientele, cu excepția oului, și gustați ca să vedeți dacă mai trebuie adăugate sare sau piper. În acest stadiu compoziția va fi destul de uscată.
  • Adăugați și oul și omogenizați bine. Dacă vi se pare că a ieșit prea umedă compoziția și nu puteți forma chifteluțe din ea, mai adăugați treptat câte 1 lingură de făină low FODMAP (de orez, spre exemplu), de amidon (de cartofi, de porumb) sau de pesmet, până ajungeți la o consistență potrivită. E posibil să iasă compoziția mai umedă dacă a fost oul mai mare sau tonul scurs prea puțin.
  • Formați chifteluțele (recomand să vă ungeți cu puțin ulei pe mâini ca să vă fie mai ușor), dați-le prin pesmet sau mălai (etapă opțională) și așezați-le pe o foaie de copt într-o tavă. Le mai puteți stropi cu puțin ulei dacă le doriți mai rumene și/sau tolerați ok grăsimile.
  • Puneți tava în cuptorul preîncins la 180-200°C (treaptă medie spre mică), după 10 minute de coacere întoarceți chifteluțele și pe partea cealaltă și mai lăsați-le încă 10 minute (sau până când s-au rumenit ușor și sunt ferme la atingere).

Mențiuni

Rezultă aprox. 10-16 bucăți, în funcție de cât de mari / mici le-ați format și dacă ați folosit sau nu și cartof. Recomand cartof fiert răcit, eventual rămas de la o masă anterioară.
Chifteluțele se păstrează bine la frigider, într-o caserolă sau recipient închis ermetic, până la 3 zile. 

Mențiuni FODMAP

Ingredientele din această rețetă nu conțin FODMAP-uri, cu excepția pesmetului din compoziție. În funcție de ingredientele pesmetului / pâinii din care faceți pesmet puteți calcula și cam câte chifteluțe puteți consuma la o masă sau gustare. Spre exemplu, dacă folosiți pâine albă simplă din făină de grâu (care are un conținut scăzut de FODMAP la o porție de aprox. 24g) și în toată rețeta ați folosit 75g de pesmet din această pâine, atunci puteți consuma până la 1/3 din cantitatea totală de chifteluțe rezultate. Dacă folosiți pâine cu maia din făină de grâu spelta sau pesmet panko (ambele au un conținut scăzut de FODMAP la o porție de aprox. 75g) iar în rețetă folosiți 75g din acest tip de pesmet, atunci puteți mânca toate chifteluțele odată 🙂

Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre rețeta de chifteluțe low FODMAP cu ton sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să-mi scrieți mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*