Dacă v-ați plictisit de banalul pui la grătar sau cuptor, vă propun o rețetă rapidă de fâșii de pui low FODMAP cu sos de muștar și pesmet. Sosul se bazează pe muștar, ulei, sare, piper și un pic de sirop de arțar sau zahăr, în care mai adăugați ce plante aromatice vă plac mai mult sau aveți la îndemână, pentru varietate. Combinația mea preferată este cu boabe de coriandru proaspăt măcinate și un pic de rozmarin proaspăt tocat, dar a ieșit gustos și cu oregano sau cimbru uscat. Pesmetul adăugat atât în sos cât și presărat pe deasupra face fâșiile de pui mai crocante și mai consistente, astfel că pot fi folosite și în salate în loc de șnițel de pui spre exemplu.
Fâșii de pui cu sos de muștar și pesmet low FODMAP
Ingrediente
- 250 grame piept pui
- 1 lingură muștar simplu
- 1/2 lingură sirop arțar / zahăr (sau renunțați la îndulcitor și folosiți muștar dulce)
- 1/2 lingură ulei
- 1-2 lingurițe boabe de coriandru (sau 1 linguriță de coriandru gata măcinat)
- 1/2 linguriță rozmarin proaspăt tocat (sau alte plante aromatice preferate)
- 1/4 cană pesmet low FODMAP
- sare și piper după gust
Instrucțiuni
- Taie pieptul de pui în fâșii cam de 1,5-2 cm grosime.
- Amestecă bine într-un bol muștar, ulei, sirop de arțar, coriandru, rozmarin (sau plantele aromatice preferate), jumătate din cantitatea de pesmet, 1-2 prafuri de sare și puțin piper măcinat.
- Puneți fâșiile de pui în bol și amestecați astfel încât să fie bine acoperite cu sosul de muștar.
- Așezați fâșiile de pui pe o tavă tapetată cu foaie de copt, presărați o parte din pesmetul rămas, stropiți-le cu puțin ulei și băgați-le la cuptorul preîncălzit la 180°C (treaptă medie spre mică la cuptorul pe gaz).
- După 10 minute de coacere scoateți tava, întoarceți fâșiile pe partea cealaltă, presărați restul de pesmet și mai lăsați-le la cuptor încă 10-15 minute să se rumenească uniform sau până când devin mai crocante.
- Eu le-am gătit la air fryer la 180°C pentru 25 minute (cu o întoarcere după primele 10 minute), dar e posibil la cuptorul pe gaz fără ventilație să fie nevoie de un timp mai lung de coacere la o temperatură ceva mai mică astfel încât să se facă suficient de crocante, dar fără să se ardă.
Avantajul acestui preparat, pe lângă faptul că se face rapid, este și faptul că se păstrează bine la frigider pentru 24-48 ore. Astfel puteți pregăti o cantitate mai mare iar ce rămâne pe-a doua zi poate fi luat pachet la birou, alături de câteva frunze verzi pentru o salată. De asemenea, deși folosim piper și muștar, după coacere fâșiile de pui vor fi doar ușor picante, deoarece mare parte din iuțeala celor două ingrediente se pierde la prelucrarea termică.
Mențiuni FODMAP
Singurele ingrediente cu potențial de FODMAP din rețetă sunt muștarul și pesmetul. Când cumpărați muștar, asigurați-vă că nu conține ingrediente bogate în FODMAP precum usturoi sau ceapă. De asemenea, unele tipuri de muștar dulce conțin miere, dar dacă aceasta e în cantitate mică (adică spre finalul listei de ingrediente), atunci cel mai probabil muștarul e low FODMAP (mierea are conținut scăzut de FODMAP la o porție de 1 linguriță). La capitolul pesmet, puteți opta pentru unul fără gluten & low FODMAP din comerț sau puteți face pesmet în casă din pâine low FODMAP ceva mai veche și uscată, mărunțită în blender sau în râșnița de cafea. În ultimă instanță puteți înlocui pesmetul cu mălai pentru o crustă aurie ca la ciupercile pane.
Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre această rețetă de fâșii de pui low FODMAP în sos de muștar sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să-mi scrieți mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.