Low FODMAP

Gustări / Rețete

Brioșe low FODMAP, fără gluten, fără lactoză

Aceste brioșe low FODMAP se fac foarte ușor și reprezintă un desert simplu de pregătit, potrivit pentru cei la început de drum în coptul fără gluten.

Aspectul ”crăpat” al brioșelor din poză e dat de faptul că am scăpat ceva mai mult praf de copt și le-am copt în air fryer, iar curenții de aer au ”suflat” un pic cam tare brioșele.

Brioșe low FODMAP, fără gluten, fără lactoză

Timp pregătire15 mins
Timp gătire15 mins
Porții: 6 brioșe de aprox. 45-50g / buc

Ingrediente

  • 1 cană făină integrală de orez (aprox. 130g)
  • 1/2 cană lapte vegetal (aprox. 125ml)
  • 3 linguri zahăr brun (aprox. 30g)
  • 2 linguri ulei
  • 1 ou
  • 1 linguriță praf copt
  • un praf de sare

Arome

  • 1/4 linguriță scorțișoară pudră
  • semințele de la 1/2 păstaie vanilie
  • coaja rasă de la 1/2 lime

Instrucțiuni

  • Pune la preîncălzit cuptorul (180 grade sau treapta mică spre medie la cuptorul clasic pe gaz).
  • Amestecă ingredientele uscate (făină, zahăr, praf copt, sare, scorțișoară).
  • Amestecă ingredientele umede (bate oul și combină-l cu ulei, lapte, coajă de lime, vanilie).
  • Amestecă bine ingredientele uscate cu cele umede până obții o compoziție omogenă.
  • Unge formele de brioșe cu puțin ulei și umple fiecare formă pe 2/3 cu compoziția obținută.
  • Introdu brioșele în cuptor pentru 10-12 minute (air fryer) sau 15-20 minute (cuptor clasic pe gaz, fără ventilație).
  • Sunt coapte suficient în momentul în care o scobitoare introdusă în ele iese curată sau cel mult cu firimituri uscate.

Utilizarea unui mixer pentru omogenizarea ingredientelor ajută la reducerea considerabilă a timpului de pregătire.

Mențiuni despre FODMAP

Ingredientele folosite fie nu conțin FODMAP-uri deloc, fie conțin doar urme de FODMAP, ceea ce le face foarte potrivite pentru etapa de eliminare a dietei low FODMAP, indiferent dacă mănânci una sau toate brioșele odată 🙂

Mențiuni despre gluten & lactoză

Dacă suferi și de boală celiacă, asigură-te că făina, praful de copt și/sau aromele folosite sunt certificate ca fiind fără gluten sau pe ambalaje nu este specificat că poate conține urme de gluten.
Dacă doar urmezi dieta low FODMAP, atunci nu trebuie să-ți faci griji pentru posibile urme de gluten.
Pentru că în rețetă folosim lapte vegetal și ulei în loc de unt sau lapte de origine animală, checul este în mod natural fără lactoză.

Recomandări de servire & păstrare

Aceste brioșe low FODMAP sunt foarte bune proaspete, în ziua în care au fost coapte. Însă după 24-48h, pe măsură ce se usucă, vor deveni mai dense și mai sfărâmicioase (efect datorat făinii de orez), de aceea recomand să le încălziți 10-20 secunde la cuptorul cu microunde și să le serviți cu ceai, lapte sau dulceață low FODMAP.
Brioșele rezistă bine la frigider pentru aproximativ 5 zile.

Dacă aveți curiozități sau nelămuriri vizavi de această rețetă sau dieta low FODMAP, nu ezitați să-mi scrieți în comentarii.

Leave A Comment