Căutare

Creveți cu tăiței chinezești low FODMAP

O dietă low FODMAP nu înseamnă o dietă fără gust 🙂 Astăzi vă recomand o rețetă cu arome asiatice, rapidă și ușor de pregătit: creveți la tigaie sau la aburi cu garnitură de tăiței în stil chinezesc.

De asemenea, pentru a vă ajuta să navigați mai ușor prin supermarket-uri, am inclus mai jos și produsele folosite. Acestea sunt low FODMAP și gustoase, așa că le am mereu în bucătărie, la îndemână.

Creveți low FODMAP cu tăiței chinezești

O masă rapidă dar foarte aromată, cu creveți la tigaie sau la aburi și tăiței în stil chinezesc aromatizați cu sos de soia și curry!
Porții: 2

Ingrediente

Pentru tăiței:

  • 1/4 pachet paste subțiri de orez (aprox. 65g / pentru 2 porții)
  • 2 linguri sos soia
  • 1 linguriță ulei, la alegere (recomand de măsline sau de susan)
  • 1/2 linguriță oțet (din cidru de mere sau din orez) (se poate înlocui cu 1/4 linguriță zeamă lime)
  • 1/2 linguriță curry pudră

Pentru creveți:

  • 12 creveți, decorticați și curățați (sau mai mulți, după poftă 🙂 )
  • frunzele de la o legătură de ceapă verde, tocate mărunt
  • 1 linguriță unt (opțional, se poate înlocui cu ulei)
  • sare și piper după gust

Instrucțiuni

Pentru tăiței:

  • Puneți o oală cu apă pe foc, iar când a dat în clocot adăugați tăițeii din orez. Amestecați de câteva ori la început cu o furculiță ca să desfacă tăițeii, să nu rămână cocoloașe și să se lipească între ei.
  • Fierbeți tăițeii conform instrucțiunilor de pe pachet (de obicei 3-5min).
  • Între timp, într-un castron sau bol încăpător (rezistent la temperaturi mari), amestecați bine sosul de soia, pudra de curry, uleiul și oțetul.
  • După ce s-au fiert, scurgeți și adăugați tăițeii peste sosul pregătit, și amestecați bine astfel încât să se acopere bine cu sos. Acoperiți cu o farfurie sau folie de aluminiu ca să îi păstrați calzi până la servire / până sunt gata creveții.

Pentru creveți la tigaie:

  • Dacă luați creveți proaspeți, recomand să-i decorticați și curățați/clătiți în apă rece (mai ales dacă nu sunteți mare fan al gustului de fructe de mare sau pește).
  • Puneți o tigaie neaderentă la încins, la foc mediu, cu puțin unt / ulei și 1/3 din frunzele de ceapă verde (ca să aromatizeze uleiul).
  • Adăugați creveții, pe care îi gătiți la foc mediu aprox. 1-2 min pe fiecare parte; aproape de final adăugați restul frunzelor de ceapă verde.
  • Alternativ, puteți găti creveții la aburi, în multicooker pe funcția Steam timp de 1 min.

Opțional, pentru paste cu creveți:

  • Pregătiți mai întâi tăițeii conform instrucțiunilor de mai sus, apoi continuați cu creveții. Când aproape ați terminat de gătit creveții puteți adăuga în tigaie și tăițeii, adăugați frunzele de ceapă verde și/sau pătrunjel verde proaspăt tocat, și amestecați bine încă 10-20 secunde. Dacă tăițeii par cam uscați și mai e nevoie de lichid/umezeală, puteți completa cu 1-2 linguri din apa în care au fiert tăițeii.

Când vine vorba de paste sau tăiței de orez low FODMAP, eu folosesc aceste paste de la San Shi pe care le găsesc de fiecare dată în marile supermarket-uri (Carrefour, Auchan). Sunt făcute doar din orez și sunt deja împărțite în 4 porții, ceea ce face manevrarea lor mai ușoară. De asemenea se fierb de fiecare dată la fel de repede, în 3-5 min (depinde doar de puterea focului).

Sosul de soia preferat este Kikkoman, varianta mai puțin sărată, de asemenea disponibil în marile supermarket-uri în secțiunea de produse internaționale. Este făcut prin metoda tradițională japoneză și nu are adăugate alte arome ”moderne” sau bogate în FODMAP-uri.

La capitolul curry pudră am găsit o variantă la Carrefour, în secțiunea Bio, care nu conține ingrediente bogate în FODMAP, detalii aici. 

GRATUIT carte de rețete low FODMAP

Abonează-te la newsletter pentru a fii la curent cu ultimele noutăți și primești gratuit un e-book cu 15 rețete simple care să te ajute în timpul dietei.

Toate ingredientele și cantitățile menționate au conținut scăzut de FODMAP conform aplicației Monash University FODMAP Diet și sunt valabile la data publicării acestui articol. Dacă aveți curiozități sau nelămuriri despre această rețetă sau despre dieta low FODMAP în general, nu ezitați să-mi scrieți mai jos în comentarii sau pe grupul de Facebook.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*