Căutare

În cât timp apar simptome dacă mănânci ceva bogat în FODMAP?

Tocmai ai mâncat de dimineață și în nici jumătate de oră te balonezi sau simți nevoia să mergi de urgență la toaletă. N-ai mâncat nimic de aseară, prin urmare dai vina pe micul dejun, nu-i așa?
Poate sună ciudat, dar în cazul FODMAP-urilor este mai probabil ca ce ai mâncat ieri să fie motivul pentru care simți nevoia să mergi urgent la baie a doua zi dimineața.

Ce se întâmplă când mănânci alimente bogate în FODMAP-uri?

Când mâncăm, alimentele trec din gură prin esofag și ajung în stomac. Acolo, acestea sunt amestecate și descompuse iar apoi sunt eliberate încet în intestinul subțire. Odată ajunse aici, enzimele desfac mâncarea în molecule mici pentru a fi absorbite prin peretele intestinului subțire în sânge. Părțile din alimente care nu pot fi descompuse și absorbite în intestinul subțire ajung în colon pentru a fi eliminate sub formă de scaun.

Există două procese care se petrec în mod normal de-a lungul acestui traseu și care pot declanșa simptome:

  • Nu toate FODMAP-urile se comportă la fel: unele atrag mai multă apă în intestinul subțire, ceea ce poate semnala intestinelor să împingă mai repede resturile alimentare, cauzând diaree.
  • Odată ajunse în colon, FODMAP-urile încep să fermenteze sub acțiunea bacteriilor care trăiesc în mod natural acolo, la fel cum fermentează berea sau vinul. Acest proces creează bule de gaz care cauzează distensie abdominală, balonare sau crampe.

Reacția la FODMAP-uri apare în colon, adică la capătul tractului digestiv. De la gură până la anus, tractul digestiv al unui adult obișnuit are aproximativ 9 metri lungime. Asta înseamnă că durează între 6 și 24 de ore, în medie, de când mănânci și până ajung alimentele bogate în FODMAP-uri în colon. Când încep să fermenteze acolo crește și riscul apariției simptomelor de sindrom de colon iritabil.

De ce am simptome imediat după ce mănânc?

Acest lucru se datorează reflexului gastrocolic, așa cum este el denumit în literatura medicală.

În orice moment al zilei, majoritatea oamenilor au în sistemul digestiv aproximativ 24 de ore de mâncare ingerată. Unele simptome pot să apară imediat după masă pentru că atunci când mestecăm se declanșează reflexul gastrocolic. Acest reflex îi spune sistemului digestiv că urmează să primească mâncare proaspătă și că trebuie să împingă ce e deja în tractul digestiv ca să facă loc. Astfel alimentele consumate anterior sunt împinse din intestinul subțire în colon unde începe fermentarea, iar așa pot să apară simptome la scurt timp după masă.

Cât timp durează simptomele cauzate de o masă bogată în FODMAP?

Durata simptomelor variază de la câteva ore până la câteva zile.

Pentru că poate dura până la 72 de ore ca ceea ce mănânci să fie complet eliminat din sistem, e posibil ca simptome precum gaze în exces sau balonare să apară la 10 ore de la consumul alimentelor problematice și să persiste câteva zile. Dar dacă un simptom apare brusc, e puțin probabil ca acesta să fie cauzat de ceea ce ai mâncat acum 3 zile.

De asemenea, cei care își testează toleranța la alimente cu conținut ridicat de FODMAP sunt sfătuiți să ia pauze de 3 zile între teste, pentru a permite sistemului digestiv să se calmeze după eventuale reacții neplăcute. Această spațiere este necesară pentru a evita confuzia între alimentele testate și pentru a identifica mai precis la ce FODMAP reacționează negativ sistemul digestiv.

Totuși, după un deranj la nivelul intestinelor, mulți pacienți observă că uneori durează și o săptămână până când sistemul digestiv revine la normal.

În concluzie

jurnal alimentar dieta low FODMAP

Pentru că reacțiile apar la câteva ore bune după consumul unui aliment cu conținut ridicat de FODMAP, poate fi dificil să identifici cu precizie cauza. Păstrarea unui jurnal detaliat de mese și simptome te poate ajuta să le observi mai ușor. Dacă întâmpini dificultăți cu identificarea cauzelor sau ai și alte restricții alimentare, recomand să apelezi la un dietetician certificat pe dieta low FODMAP sau cu experiență pe afecțiuni gastrointestinale, pentru a nu-ți restricționa excesiv dieta.
Nu uita de asemenea să iei în considerare și alți factori care pot declanșa sau agrava simptomele de SCI, precum nivelul de stres, un efort fizic prea intens sau poate un nou medicament.

Mai multe detalii despre dieta low FODMAP și impactul acesteia asupra pacienților diagnosticați cu Sindrom de Colon Iritabil găsești aici.

GRATUIT carte de rețete low FODMAP

Abonează-te la newsletter pentru a fii la curent cu ultimele noutăți și primești gratuit un e-book cu 15 rețete simple care să te ajute în timpul dietei.

Sursa informațiilor:

Imaginile sunt preluate de pe freepik.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*